Android: από το Cupcake ως τo Lollipop

android

Η μακρά ιστορία του Android ξεπερνά τα 6 χρόνια. Το ξεκίνημα έγινε με το HTC Dream και από τότε έχουν κατασκευαστεί χιλιάδες Android συσκευές.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η Google έχει διαθέσει 10 ξεχωριστές εκδόσεις, με την κάθε μια να έχει προσφέρει κάτι δικό της στην ανάπτυξη του πιο γρήγορα αναπτυσσόμενου λειτουργικού στο κόσμο. Έχοντας γίνει πλέον ένα ώριμο λειτουργικό, ο ρυθμός με τον οποίο οι νέες εκδόσεις κυκλοφορούν έχει επιβραδυνθεί, δίνοντας έτσι χρόνο στους κατασκευαστές, να προσθέσουν και δικά τους χαρακτηριστικά αλλά και να αναπτύξουν το δικό τους UI για τις συσκευές τους. Φυσικά, το μεγάλο αυτό χρονικό περιθώριο, βοηθάει και την Google να εστιάσει σε βαθύτερες αλλαγές, όπως για παράδειγμα το Material Design στο Lollipop.

Αλλά καθώς ο χρόνος περνάει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θυμόμαστε κάθε μία από όλες αυτές τις σημαντικές αναβαθμίσεις αλλά και γιατί αυτές έγιναν γνωστές. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα, ποιο ήταν το χαρακτηριστικό του Android 3.0 Honeycomb που το έκανε να συμβάλει στο οικοσύστημα και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Σίγουρα πολλοί από ‘σας δεν θυμάστε, είτε γιατί δεν είχατε ασχοληθεί, είτε διότι η συγκεκριμένη ανάμνηση έχει ξεθωριάσει με το χρόνο. Παρακάτω λοιπόν, έχουμε συγκεντρωμένες όλες αυτές τις σημαντικές εκδόσεις του Android που εισήγαγαν ένα νέο χαρακτηριστικό, το οποίο συνέβαλε στην ανάπτυξη του διάσημου αυτού λειτουργικού.

android-cupcake-to-lollipop

1. Android 1.5 Cupcake

Αρχικά να αναφέρουμε πως θα ήταν ψέμα να πούμε πως το Android 1.5 Cupcake ή οποιαδήποτε άλλη έκδοση του Android είχε μια και μοναδική βελτίωση, αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε το χαρακτηριστικό που το ανέδειξε, είναι η εισαγωγή ψηφιακού πληκτρολογίου. Ίσως σας φαίνεται περίεργο, αλλά το 2008/2009, τα περισσότερα smartphones είχαν φυσικό πληκτρολόγιο QWERTY.

Android-1.5-Cupcake

2. Android 1.6 Donut

Το Android 1.6 Donut, είχε αλλαγές στο εσωτερικό του λειτουργικού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποτιμηθεί αρκετά από τους καταναλωτές. Παρόλα αυτά, ήταν πολύ σημαντική αναβάθμιση, καθώς έφερε υποστήριξη διαφορετικών αναλύσεων οθόνης, ανεξάρτητα από την πυκνότητα pixel, κάτι που καθόρισε πραγματικά το μέλλον των Android συσκευών.

Android-1.6-Donut

3. Android 2.0 Eclair

Ξεχωρίζοντας ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά του Eclair, είναι αρκετά δύσκολο, αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε κάτι, αυτό είναι οι βελτιώσεις στην κάμερα. Μέχρι τότε το Android δεν είχε υποστήριξη LED flash στην κάμερα, ούτε δυνατότητες που σήμερα θεωρούμε δεδομένες, όπως χρωματικά εφέ, λειτουργία σκηνών, λειτουργίες εστίασης, ή ακόμη και ρύθμιση της ισορροπίας λευκού.

Android-2.0-Eclair

4. Android 2.2 Froyo

Για το Froyo έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο χαρακτηριστικά και αυτά είναι η ταχύτητα και υποστήριξη για Wi-Fi hotspots. Αλλά δεδομένου ότι πρέπει να επιλέξουμε μόνο ένα, θα πρέπει να πάμε με την ταχύτητα, διότι το Wi-Fi Hotspot δεν ήταν διαθέσιμο παγκοσμίως. Στο Froyo λοιπόν, ορίστηκε σαν runtime ο Dalvic, που έφερε σοβαρές βελτιώσεις στην απόδοση της συσκευής μας, που σύμφωνα με την Google γίνεται από 2 έως 5 φορές ταχύτερη.

Android-2.2-Froyo

5. Android 2.3 Gingerbread

Το Android 2.3 Gingerbread, σίγουρα ήταν μία από τις πιο διάσημες εκδόσεις του λειτουργικού και με την προσθήκη υποστήριξης για περισσότερους αισθητήρες, όπως το βαρόμετρο και γυροσκόπιο βοήθησε πραγματικά στην εξέλιξη του Android. Πριν το Gingerbread, με την έλλειψη πολλών αισθητήρων, υπήρχε σοβαρός περιορισμός στο τι μπορούσαμε να κάνουμε με το κινητό μας και ειδικότερα στα παιχνίδια.

Android-2.3-Gingerbread

6. Android 3.0 Honeycomb

Χωρίς αμφιβολία, το Honeycomb, ήταν μια από τις λιγότερο δημοφιλείς εκδόσεις του Android, αλλά αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με την συνεισφορά του στην πλατφόρμα. Το Android, είχε φρικτή εμπειρία χρήσεως στα tablets, κάτι που άλλαξε με την κυκλοφορία του Honeycomb, όπου ήταν σχεδιασμένο για συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη.

Android-3.0-Honeycomb

7. Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Το Ice Cream Sandwich, έφερε πραγματικά τεράστια ανανέωση στον σχεδιασμό του Android με το Holo UI. Το ICS, ήταν η πρώτη έκδοση του Android που έδωσε μοντέρνα χαρακτηριστικά στο λειτουργικό, που ακόμη και σήμερα συναντάμε πολλά στοιχεία του στις Android συσκευές.

Android-4.0-Ice-Cream-Sandwich

8. Android 4.1 Jelly Bean

Το Jelly Bean είναι μεγάλη υπόθεση για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι κατέχει περίπου το 50% των Android συσκευών. Οι συνεισφορές του στο Android είναι πολλές, αλλά αυτή που ξεχώρισε και αναπτύσσετε μέχρι και σήμερα, είναι το Google Now. Ο ψηφιακός βοηθός της Google όχι μόνο παρέχει γρήγορες απαντήσεις για τα πάντα, αλλά και εμφανίζει νέα και ειδήσεις σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα μας. Το Google Now έχει οργανωμένες κάρτες, που μας δίνουν πληροφορίες σχετικές με την ημέρα, τον καιρό αλλά και την περιοχή που βρισκόμαστε.

9. Android 4.4 KitKat

Με το KitKat, η Google όχι απλά ενίσχυσε το UI, αλλά και ανέδειξε την δύναμη του λειτουργικού ακόμη και σε φθηνές συσκευές. Χάρη στις πολλές βελτιώσεις επιδόσεων που έγιναν στο KitKat, η Google υποστήριξε πως ακόμη και συσκευές με μόλις 512MB RAM θα ​​είναι σε θέση να τρέξουν το KitKat απροβλημάτιστα. Αυτό ήταν μια αρκετά σοβαρή υπόθεση, δεδομένου ότι οι εταιρείες έδειχναν αδιαφορία στις οικονομικές συσκευές. Έτσι πλέον, δίνεται η δυνατότητα και σε αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν Android συσκευές και κατά συνέπεια να αυξηθούν και οι πωλήσεις φθηνότερων συσκευών.

Android-4.4-KitKat

10. Android 5.0 Lollipop

Και φτάνουμε στο σήμερα, με το Lollipop να είναι η πιο ελκυστική έκδοση του Android που έχει υπάρξει ποτέ! Με το Material Design της Google, η εμφάνιση του λειτουργικό έγινε επίπεδη, με περισσότερα χρώματα και φυσικά με πάρα πολλά εφέ κίνησης.

Android-5.0-Lollipop

Πηγή

Προσθέστε ένα σχόλιο