Υποστήριξη βίντεο 360 μοιρών στο YouTube

youtube

Η δημοφιλής ιστοσελίδα YouTube διαθέτει από σήμερα την δυνατότητα υποστήριξης βίντεο 360 μοιρών, μία άκρως ενδιαφέρουσα λειτουργία για τους λάτρεις και τους κατόχους των συσκευών εικονικής πραγματικότητας.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα βίντεο 360 μοιρών, αλλά αναμένονται να πολλαπλασιαστούν μιας και φέτος οι ευρυγώνιες κάμερες θα ξεχυθούν στην αγορά.

Το δυνατό σημείο της προβολής βίντεο 360 μοιρών δεν είναι άλλη από το να προσφέρει στον χρήστη την εμπειρία του να μπορεί να βλέπει το βίντεο προς όλες τις κατευθύνσεις μέσω κάποιου Oculus ή Google Cardboard και να τον κάνει να νιώθει σαν να είναι μέσα στο βίντεο.

Τα βίντεο προς το παρόν μπορούν να προβληθούν μέσω της εφαρμογής YouTube για Android, και σε συνδυασμό με το γυροσκόπιο, να περιστρέφεται η εικόνα μόνη της. Δυνατότητα προβολής βίντεο 360 μοιρών μπορούν να έχουν επίσης και οι χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή με την βοήθεια του Google Chrome στην επίσημη ιστοσελίδα YouTube.com. Η εταιρεία δήλωσε ότι δουλεύει ακόμα την εφαρμογή, και στο μέλλον θα δούμε την νέα λειτουργία σε iOS και σε άλλες πλατφόρμες.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει μεγάλη γκάμα βίντεο, μιας και δεν έχουν εξαπλωθεί ακόμη στην αγορά οι 360° κάμερες, όμως φέτος αναμένουμε την Giroptic 360° Camera όπου μπορεί να εγγράψει βίντεο 360 μοιρών από 3 διαφορετικές κατευθύνσεις, την Bublcam που έχει την δυνατότητα να εγγράψει βίντεο από 4 διαφορετικές κάμερες γωνίας 190°, και την Ricoh’s Theta.

H Google δήλωσε επίσης ότι εργάζεται στις IC Real Tech Allie και Kodak SP360 ώστε τα πλάνα από αυτές τις ευρυγώνιες κάμερες να αναπαράγονται ομαλά.

Τα βίντεο 360 μοιρών θα μεταφορτώνονται για αρχή μέσω μιας ειδικής διαδικασίας, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι απαραίτητες εργασίες ώστε η ιστοσελίδα να μπορεί να τα αναγνωρίσει αυτόματα.

via