Οδηγός αγοράς κάρτας γραφικών ανάλογα με τις ανάγκες σας

κάρτα-γραφικών

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να μπορέσει ο αναγνώστης τελικώς να επιλέξει μια κάρτα γραφικών που να ικανοποιεί τις ανάγκες του και να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του.

Προτού ξεκινήσουμε να μιλάμε για εύρη τιμών, μνήμες και απόδοση, να καταστήσουμε σαφές πως δεν μεροληπτούμε για καμία εταιρεία και πως κάθε πρότασή μας είναι προς όφελος των αναγνωστών μας και μόνο.

Λάβετε όμως υπόψιν, πως πλέον τα studio όταν κατασκευάζουν γραφικά, το κάνουν με συγκεκριμένο hardware μίας εκ των δύο γνωστών εταιρειών, Nvidia και AMD, οπότε η βελτιστοποίηση των γραφικών από παιχνίδι σε παιχνίδι για κάθε εταιρεία μπορεί να είναι διαφορετική.

Η κάρτα γραφικών είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι όταν έρχεται η ώρα για gaming. Σε καμία περίπτωση η χρήση της κάρτας γραφικών δεν προτείνεται για οικιακή διασκέδαση, αφού οι ενσωματωμένες είναι αρκετά ικανοποιητικές σε αυτόν τον τομέα. Να ξεχωρίσουμε πως οι φορητές κάρτες γραφικών υστερούν κατά πάρα πολύ από εκείνες των σταθερών υπολογιστών.

Ας μιλήσουμε για την οικονομική διάθεση. Στην αγορά hardware πάντα υπάρχει ένα όριο τιμής. Από το οποίο και πάνω οι διαφορές είναι μικρές σε απόδοση, ενώ από αυτό και κάτω οι διαφορές είναι σημαντικές. Πολύ μικρό όφελος έχει μια κάρτα γραφικών των 500 ευρώ σε σχέση με μία των 350 ευρώ. Με λίγα λόγια αν επιλέξετε μια Nvidia GTX 970 που κοστίζει περί τα 380 ευρώ, εν αντιθέσει με την GTX 980 που κοστίζει περί τα 560 ευρώ, οι διαφορές είναι ελάχιστες σε πραγματική απόδοση.

Μιας και μιλήσαμε για την σπατάλη χρημάτων χωρίς λόγο, το να δώσετε λιγότερα από 100 ευρώ για κάρτα γραφικών, ουσιαστικά είναι σαν να καίτε τα λεφτά σας σε έναν κουβά. Περισσότερο πληρώνετε για ένα τεχνολογικό εξάρτημα που προσθέσατε παρά για ένα χρήσιμο προς όφελός σας προσόν.

100 – 120 ευρώ – Entry Level

Σε αυτό το εύρος τιμής μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε κάρτα γραφικών από τις δύο εταιρείες και να είστε αρκετά ικανοποιημένοι. Από την πλευρά της AMD σε αυτήν την τιμή, η R7 260X είναι μια καλή επιλογή, μιας και το XBΟΧ One έχει ενσωματωμένη αυτήν την κάρτα γραφικών στο σύστημά του. Αυτό σημαίνει ότι γι’ αυτά τα χρήματα παίρνετε την ίδια κάρτα γραφικών, σε μη φορητή μορφή, πράγμα που σημαίνει καλύτερα γραφικά και από το XBOX One.

Σαν πρόταση από την πλευρά της Nvidia, καλή επιλογή είναι η GTX 750 που είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την R7 260X. Αν και έχει ελαφρώς καλύτερη απόδοση η έκδοσή της σε Ti, η τιμή γι’ αυτή την βελτίωση είναι αρκετά υψηλότερη και δεν αξίζει.

150 – 200 ευρώ – Mainstream Επιλογές

Σαν Mainstream επιλογή, προτείνουμε την R9 270, η οποία έχει πουλήσει αρκετά μέσα στο 2014 και τα γραφικά της είναι του επιπέδου του PS4. Όπως και με το XBOX, το ίδιο και με το PS4, η κάρτα γραφικών είναι ενσωματωμένη, επομένως αγοράζοντας τη R9 270 παίρνετε κάρτα ακόμα καλύτερη από το PS4, φτιάχνοντας ένα πολύ καλό gaming PC.

Από την πλευρά της Nvidia, συγκριτικά δεν υπάρχει κάποια κάρτα που να αποδίδει το ίδιο καλά ή παραπλήσια, ούτε να ικανοποιεί στην τιμή. Επομένως η AMD R9 270 είναι η καλύτερη επιλογή γι’ αυτά τα χρήματα, δικαιολογώντας τις πωλήσεις της.

220 – 270 Mid-Range

 

Επιλέγοντας να αγοράσετε μια κάρτα γραφικών με αυτά τα χρήματα, έχετε επιλογές κι από τις δύο εταιρείες. Από την Nvidia, πολύ καλή επιλογή είναι η GTX 960 2GB και από την AMD η R9 280 3GB. Και οι δύο κάρτες είναι πολύ κοντά στην τιμή των 200 ευρώ και τα οφέλη τους είναι παραπλήσια. Με την GTX 960 έχετε πολύ καλές επιδόσεις σε ανάλυση 1080p οικονομικότερα από τη R9 280 που έχει υψηλότερες απαιτήσεις κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά η R9 280 έχει μεγαλύτερο εύρος μνήμης κατά 1GB και παίζει με δίαυλο 384 bit έναντι των 128 bit της Nvidia επιλογής.

Ενώ και οι δύο αποδίδουν το ίδιο σχεδόν στα 1080p, η AMD έχει ένα προβάδισμα λόγω της μνήμης της που μεταφράζεται σε υψηλότερες επιδόσεις σε μεγάλες αναλύσεις και δυνατότητα χρήσης τεχνολογίας Anti-Aliasing. Αν και τα παιχνίδια σήμερα δεν απαιτούν περισσότερη vRAM από 1,8GB σε Full HD ανάλυση, μελλοντικά η επιπλέον μνήμη μπορεί να αποδειχτεί ως πολύ σοφή επιλογή.

270 – 320 Υψηλές Επιδόσεις

Για εκείνους που έχουν μια μεγαλύτερη οικονομική διαθεσιμότητα, σε αυτό το εύρος τιμών θα βρουν πως οι επιλογές τους είναι αρκετές και από τις δύο εταιρείες. Θα πρέπει να κάνουν μια σωστή επιλογή, με όλες τις παραμέτρους υπόψιν, μιας και μπορούν να επιλέξουν και καλή ψύξη για την απόδοση πολλών ωρών αλλά και ποιότητα κατασκευής. Μαζί με όλα αυτά, η πληθώρα εταιρειών τις ξεχωρίζουν και σε ομορφιά για όσους θέλουν να κάνουν ένα κουτί «να το βλέπουν να το χαίρονται».

Μένοντας σε αυτό το όριο χρημάτων, γιατί αν ανεβούμε λίγο συναντάμε κάρτες γραφικών τέρατα, η πρότασή μας είναι δύο κάρτες από την AMD. Η R9 290 και η R9 280Χ. Από την Nvidia, μιας και δεν υπάρχουν πλέον ενδιάμεσες προτάσεις, αφού η σειρά GTX 7ΧΧ έχει σταματήσει να κυκλοφορεί η πρότασή μας είναι να ανεβείτε λίγο σε τιμή για να φτάσετε την GTX 970. Μιας και η έκδοση της GTX 960 στα 4GB, μικρή διαφορά έχει σε επιδόσεις από τις προαναφερθείσες και τιμή αρκετά μεγάλη για να δικαιολογεί την επιλογή της.

Η R9 290 είναι πάρα πολύ καλή κάρτα και έρχεται με τριπλή ψύξη από τις Gigabyte και Sapphire σε τιμή κοντά στα 310 ευρώ. Η μνήμη της στα 4GB με δίαυλο στα 512bit της δίνουν τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια σε max out γραφικά σε μεγάλες αναλύσεις και με φορτωμένες όλες τις δυνατές επιλογές σε Anti-Aliasing και texture.

Η R9 280X είναι εξίσου καλή επιλογή στα 270 ευρώ, αλλά πραγματικά η διαφορά της με την R9 290 είναι πραγματικά μεγάλη για τα 40 ευρώ περίπου που έχουν διαφορά. Μιας και η R9 280X έχει 3GB RAM και δίαυλο 384bit.

350 – 420 Υψηλές Επιδόσεις

Για κάρτες γραφικών των υψηλών επιδόσεων η πρότασή μας είναι η GTX 970 και η R9 290X. Και οι δύο κάρτες έχουν διαθέσιμες επιλογές ψύξης, όμορφες κατασκευές με φωτιζόμενο περιβάλλον και είναι πραγματικά θηρία για τον υπολογιστή σας.

Η GTX 970 καταναλώνει πολύ λιγότερο από την AMD και είναι πιο καινούργια κατασκευαστικά κι έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα σε αυτό. Η R9 290X όμως παίζει σε μεγαλύτερες αναλύσεις πιο άνετα από την GTX 970 αφού σε αναλύσεις άνω των 1080p κάνει τη διαφορά με πραγματική μνήμη στα 4GB, έναντι των 3.5GB που προσφέρει λόγω κατασκευαστικού λάθους η Nvidia επιλογή. Με αυτά τα χρήματα, αν επιθυμείτε μελλοντικά να παίξετε σε αναλύσεις 4K, η GTX 970 θα χωλαίνει σε σχέση με την παλιότερη R9 290X.

450 ++ Για ενθουσιώδεις Χρήστες

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο διαθέτετε περισσότερα από 450 ευρώ για αγορά κάρτας γραφικών, η πρότασή μας είναι να κοιτάξετε στην προηγούμενη παράγραφο ξανά. Αφού η πρότασή μας σε αυτά τα χρήματα είναι η GTX 980, που έχει ελάχιστη διαφορά από την GTX 970 και τιμή ημιδιπλάσια σχεδόν, προσφέροντας μόνο 15% καλύτερες επιδόσεις στα Full HD γραφικά.

Και μιας και η τιμή μπορεί να είναι συνδυασμός πολλών καρτών, αν θέλετε να αγοράσετε δύο κάρτες γραφικών και να κάνετε SLI ή CrossfireX να έχετε κατά νου σας ότι στα Windows 10 είναι δυνατή η συνένωση δύο καρτών γραφικών ανεξαρτήτου εταιρείας, αποδίδοντας το σύνολο της ισχύς, μοιράζοντας ανά κάρτα το φόρτο των γραφικών.

via

One Response

  1. AlexGR89 April 7, 2015

Προσθέστε ένα σχόλιο