Μάθετε τα πάντα για την ασύρματη φόρτιση

Από το 1890 που ο Nikola Tesla είχε εξάψει τη φαντασία του κόσμου με την εφεύρεση του πηνίου Tesla, με το οποίο μπορούσε να “μεταδώσει” ηλεκτρικό ρεύμα διαμέσου του αέρα χωρίς τη χρήση καλωδίων, η χρήση πηνίων για την ασύρματη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, δείχνει να κερδίζει έδαφος, καθώς αρκετοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών ενσωματώνουν συνεχώς την τεχνολογία αυτή στις νέες συσκευές που κάνουν διαθέσιμες στην αγορά.

Από ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μέχρι tablets, η ασύρματη φόρτιση ήρθε και θα μείνει, και ίσως σε μερικά χρόνια, ό ηλεκτρονικός σας υπολογιστής, η ηλεκτρική σας σκούπα ή ακόμα και το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο σας να φορτίζεται ασύρματα.

Ας δούμε όμως την τεχνολογία πίσω από την ασύρματη φόρτιση αναλυτικά.

Η ασύρματη φόρτιση λειτουργεί βάσει της αρχής της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Στο σταθμό βάσης (ή πλάκα φόρτισης), βρίσκεται ένα πηνίο το οποίο συνήθως ονομάζεται πηνίο πομπός. Όταν διαμέσου αυτού του πηνίου περάσει εναλλασσόμενο ρεύμα υψηλής συχνότητας, τότε παράγεται μαγνητικό πεδίο το οποίο εκτείνεται σε μικρή απόσταση από τη πλάκα φόρτισης.

ασύρματη-φόρτιση

Έπειτα, όταν τοποθετήσουμε στη πλάκα φόρτισης μία ηλεκτρονική συσκευή η οποία περιέχει στο πίσω μέρος της ένα άλλο πηνίο το οποίο ονομάζεται πηνίο δέκτης, το μαγνητικό πεδίο που δημιουργήθηκε από το πηνίο πομπός δημιουργεί εναλλασσόμενο ρεύμα στο πηνίο της συσκευής.

Στη συνέχεια ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που βρίσκεται στο εσωτερικό της μπαταρίας, μετατρέπει αυτό το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές, με αποτέλεσμα τη φόρτιση της μπαταρίας.

Παρόλο που αυτή η μέθοδος φόρτισης της μπαταρίας δεν είναι τόσο αποτελεσματική (περίπου 60 με 70 % σε σχέση με το καλώδιο), η τεχνολογία αυτή συνεχώς αναβαθμίζεται σε συνδυασμό με τις τεχνολογικά σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φορτίζονται με ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας οι οποίες προέρχονται από την ασύρματη φόρτιση.

via

Προσθέστε ένα σχόλιο