Νέος τύπος μπαταρίας που φορτίζει σε ένα λεπτό

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford ανέπτυξαν μία μπαταρία ιόντων – αλουμινίου (aluminum-ion), η οποία επαναφορίζεται πιο γρήγορα, διαρκεί περισσότερο και κοστίζει λιγότερο από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου (lithium – ion) που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η νέα αυτή μπαταρία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τους ερευνητές να επαναφορτίζεται σε μόλις ένα λεπτό. Επίσης σε αντίθεση με της μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες μπορεί να εκραγούν υπό ορισμένες συνθήκες, οι νέα αυτή μπαταρία δεν πρόκειται να ξεκινήσει φωτιά, ακόμα και εάν την τρυπήσεις, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.

Η μπαταρία αποτελείται από δυο ηλεκτρόδια, από τα οποία το ένα είναι μία θετικά φορτισμένη κάθοδος κατασκευασμένη από γραφίτη,και το άλλο είναι μία αρνητικά φορτισμένη άνοδος κατασκευασμένη από αλουμίνιο. Τα δύο αυτά ηλεκτρόδια μαζί με ένα υγρό ιοντικό καταλύτη, βρίσκονται μέσα σε μια εύκαμπτη συσκευασία φτιαγμένη από πολυμερές.

Δοκιμές με αυτή τη νέα μπαταρία, έχουν δείξει ότι μπορεί χειριστεί 7500 κύκλους επαναφόρτισης χωρίς να χάσει από την ισχύ της, σε αντίθεση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες έχουν 1000 κύκλους επαναφόρτισης. Και καθώς η νέα αυτή μπαταρία είναι σε θέση να επαναφορτιστεί σε ένα λεπτό, αυτό δίνει σε αρκετά άτομα περισσότερη ευελιξία στη χρήση των έξυπνων τους συσκευών.

Ακόμα οι μπαταρίες ιόντων αλουμινίου, μπορούν να λυγίσουν και να διπλωθούν κάτι το οποίο θα κάνει ευκολότερο το σχεδιασμό και την κατασκευή εύκαμπτων συσκευών. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι η φθηνότερη τιμή του αλουμινίου σε σχέση με το λίθιο, κάνοντας τις μπαταρίες αυτές πιο φθηνές.

Το μόνο αρνητικό σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης είναι η χαμηλή τάση (volts) της μπαταρίας η οποία παράγει περίπου το μισό της τάσης μίας μπαταρίας ιόντων λιθίου. Ένα πρόβλημα που όμως σύμφωνα με τον καθηγητή Hongjie Dai, που ηγείται της έρευνας, θα ξεπεραστεί βελτιώνοντας το υλικό της καθόδου.

Φυσικά οι μπαταρίες ιόντων – αλουμινίου βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης, και μάλλον δεν θα τις δούμε πολύ σύντομα στην αγορά. Είναι όμως κάτι το οποίο θα προσμένουμε με ανυπομονησία.

via

Προσθέστε ένα σχόλιο