Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων με κάμερα

nokia7650

Διανύουμε την εποχή που η κάμερα ενός κινητού μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ως προς την αγορά του. Οι απαιτήσεις των χρηστών έχουν σκαρφαλώσει στο κατακόρυφο, και από την άλλη μεριά οι κατασκευαστές σε κάθε τους ναυαρχίδα προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Ωστόσο πριν από την εξέλιξη των Optical Image Stabilization, των πολλών Megapixel, και των εντυπωσιακών φακών, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο πως ξεκίνησε αυτή η εξέλιξη.

Η αρχή

samsung-sch-v200

Πηγαίνουμε πίσω στον Ιούνιο του 2000, και συγκεκριμένα στην Νότια Κορέα, όπου η Samsung κατασκεύασε και κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Πρόκειται για το μοντέλο Samsung SCH-V200, το οποίο είχε την δυνατότητα να τραβήξει 20 φωτογραφίες ανάλυσης 0.35MP, ωστόσο έπρεπε να συνδέσεις την συσκευή σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μπορέσεις να τις δεις. Με λίγα λόγια η κάμερα με το κινητό ήταν 2 ξεχωριστά τμήματα, με την μόνη διαφορά ότι βρισκόντουσαν στην ίδια συσκευή.

sharp-j-sh04

Όμως, η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου με φωτογραφική μηχανή με την σημερινή της μορφή, η οποία δηλαδή είχε την δυνατότητα να αναπαράγει τις φωτογραφίες από το κινητό και να μπορεί ο χρήστης να τις αποστείλει ηλεκτρονικά, κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία από την Sharp με το μοντέλο Sharp J-SH04. Η ανάλυση αυτής της φωτογραφικής μηχανής, ήταν μόλις 0.11MP! Πολλοί συμφωνούν ότι αυτή ήταν η πραγματικά πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου με φωτογραφική μηχανή.

Η εξέλιξη

sanyo-scp-5300

Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα ταξίδεψε και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τον Νοέμβριο του 2002, όπου η Αμερικάνικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sprint έφερε το Sanyo SCP-5300. Σχεδιασμένο με αναδιπλωμένο πορτάκι, και κόστος 400$, ήταν η πρώτη συσκευή με φωτογραφική μηχανή που κυκλοφόρησε έξω από τα σύνορα των χωρών της Άπω Ανατολής. Η ανάλυση της κάμερας του Sanyo SCP-5300 ήταν στα 0.3MP, και μπορούσε να απαθανατίσει φωτογραφίες VGA 640 X 480 pixels. Ήταν επίσης η συσκευή που υιοθέτησε το ψηφιακό ζουμ, το φλας, τον έλεγχο ισορροπίας λευκού, την αντίστροφή μέτρηση, και τα δημοφιλή έως σήμερα φίλτρα, όπως σέπια, ασπρόμαυρο και αρνητικό.

Μέσα στο 2002 όμως ήρθε η σειρά της γνωστής Φινλανδικής εταιρείας Nokia.
Η Nokia κυκλοφόρησε το μοντέλο Nokia 7650 το οποίο για πολλούς ήταν η “υπεύθυνη” για όλη αυτήν την εξέλιξη που απολαμβάνουμε σήμερα. Σχεδιασμένο με slide-up πορτάκι, και αρχική τιμή 600€, ήταν η πρώτη συσκευή με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή που κυκλοφόρησε και ήταν διαθέσιμη σε όλον τον κόσμο. Η ανάλυση της κάμερας του Nokia 7650 ήταν στα 0.3MP, και μπορούσε να απαθανατίσει φωτογραφίες VGA 640 X 480 pixels. Ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής ήταν στα 4MB.

sony-ericsson-t68i

Πριν την κυκλοφορία του Nokia 7650 ωστόσο, η μοναδική συσκευή η οποία είχε την δυνατότητα να τραβάει φωτογραφίες και κυκλοφορούσε παγκοσμίως ήταν το Sony Ericsson T68i, το οποίο όμως δεχόταν την κάμερα σαν πρόσθετο αξεσουάρ στην υποδοχή φόρτισης.

sony-ericsson-p800

Μέσα στο 2002 επίσης η Sony Ericsson κυκλοφόρησε το Sony Ericsson P800, το πρώτο κινητό τηλέφωνο με οθόνη αφής σε συνδυασμό με κάμερα, ανάλυσης 0.3MP. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Η κυριαρχία των κινητών τηλεφώνων με κάμερα στην παγκόσμια αγορά

Μετά την κυκλοφορία αυτών των μοντέλων, η αύξηση της κατασκευής κινητών με φωτογραφική μηχανή αυξήθηκε ραγδαία μέσα στο 2003.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές, αν όχι όλοι, είχαν μπει στο παιχνίδι της φωτογραφικής μηχανής και μέσα σε ελάχιστο χρόνο δημιουργόντουσαν νεότερες και καλύτερες συσκευές που κονταροχτυπιόντουσαν στα σημεία.

samsung-anycall-sch-s250

Το 2004 η Samsung κατασκεύασε το πρώτο κινητό με φωτογραφική μηχανή 5MP, το οποίο όμως κυκλοφόρησε μόνο στην Νότια Κορέα, και με την ονομασία Samsung Anycall SCH-S250.

Ο απολογισμός των πρώτων 9 μηνών του 2004, έδειξε ότι τα περισσότερο από τα μισά κινητά τηλέφωνα που πουλήθηκαν παγκοσμίως είχαν κάμερα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο η χρονιά έκλεισε με τα κινητά με φωτογραφική μηχανή να φτάνουν τα 2/3 των πωλήσεων, με πρωτοπόρο σε πωλήσεις την Φινλανδική Nokia.

sony-ericsson-k750

Η χρονιά της πραγματικής εξέλιξης ήρθε το 2005 όταν Nokia και Sony Ericsson μπήκαν στα σοβαρά στο παιχνίδι της κάμερας. Ήταν ίσως η χρονιά που ξεκίνησε η μάχη των μεγάλων ναυαρχίδων των κατασκευαστών. Την αρχή έκανε το Sony Ericsson K750, το οποίο πρόσφερε τις εξής δυνατότητες: 2MP φωτογραφική μηχανή, LED φλας, και δυνατότητα αυτόματης εστίασης.

nokia-n90

H απάντηση της Nokia ήρθε σχεδόν άμεσα με το Nokia N90. Η εν λόγω συσκευή είχε περιστρεφόμενη οθόνη, η οποία σου έδινε την αίσθηση ότι κρατάς μια κανονική βιντεοκάμερα, φωτογραφική μηχανή 2MP, LED φλας, δυνατότητα αυτόματης εστίασης, και οπτικά μέρη τρίτου κατασκευαστή.

sony-ericsson-k800i

Η Sony Ericsson δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, και το 2006 κυκλοφόρησε το Sony Ericsson K800i. Το K800i έχει φωτογραφική μηχανή, που θα ζήλευαν ακόμα και σήμερα δημοφιλές συσκευές. Εκτός από αυτόματη εστίαση, Macro εστίαση, κάμερα 3.2MP και νέου τύπου Xenon φλας, το Sony Ericsson K800i έφερε την δυνατότητα σταθεροποίητη εικόνας (OIS), κάνοντας το έτσι μοναδικό.

nokia-n73

Την ίδια χρονιά η απάντηση της Nokia ήταν το Nokia N73, το οποίο σηματοδότησε την αποκορύφωση της τεχνολογίας εκείνη την περίοδο, μιας είχε διαφορές στα σημεία με την τότε ναυαρχίδα της Sony Ericsson. Το ίδιο συνέβη και με την κυκλοφορία αργότερα του Nokia N93, το οποίο είχε και την δυνατότητα οπτικού ζουμ 3Χ.

Το επόμενο στάδιο

nokia-n95

Φτάνοντας στην εποχή που η ποιότητα της φωτογραφίας έχει φτάσει σε επίπεδο ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, οι νέες πρωτοπορίες βασίζονται πια σε άλλα στάνταρ. Το χορό έσυρε ξανά η Nokia το 2007 με την κυκλοφορία του Nokia N95. Ουσιαστικά ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο το οποίο θυμίζει σε πολλά του χαρακτηριστικά τις συσκευές του σήμερα, και θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί ήμι-Smartphone. Αν και η Samsung κυκλοφόρησε την πρώτη φωτογραφική μηχανή κινητού τηλεφώνου 5MP, η Nokia για ακόμη μια φορά την έκανε ευρεία γνωστή, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με το Nokia 7650 και το Sanyo SCP-5300.

Το Nokia N95 είχε στην πλάτη του κάμερα ανάλυσης 5MP, ξανά με οπτικά της Carl Zeiss, και την δυνατότητα εγγραφής βίντεο 480p στα 30fps. Μπορεί όλα αυτά για την εποχή να ακουγόντουσαν εξωπραγματικά και όταν βλέπαμε κάποιον με αυτό το κινητό να του ζητούσαμε να το πιάσουμε στα χέρια μας, αλλά το 2007 ήρθε η χρονιά της πτώσης της Φινλανδικής εταιρείας. Ο φακός 5MP με όλα αυτά τα υπέροχα και ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν έφταναν, καθώς ήρθε στο προσκήνιο η εξέλιξη του κινητού τηλεφώνου που ονομάζεται iPhone.

Σε καμία περίπτωση η κάμερα του πρώτου iPhone δεν είχε αντίκτυπο στον ανταγωνισμό, μιας και μιλάμε για έναν απλό φακό 2MP, χωρίς αυτόματη εστίαση, χωρίς ειδικά διαμορφωμένα οπτικά μέρη, και χωρίς καν την δυνατότητα εγγραφής βίντεο. Εκεί που έχασε η Nokia από την Apple ήταν στην οθόνη αφής και τις υπέροχες και πρωτοποριακές δυνατότητες που πρόσφερε το iPhone.

Γρήγορα την εξέλιξη τη μυρίστηκε η LG, κυκλοφορώντας το LG Viewty, το οποίο συνδύαζε οθόνη αφής και φακό 5MP, οπτικά μέρη της Schneider-Kreuznach, αυτόματη και χειροκίνητη εστίαση και βίντεο 480p στα 30fps, και την δυνατότητα επίσης εγγραφής βίντεο 320p στα 120fps, χωρίς ωστόσο να προσφέρει έξυπνες δυνατότητες όπως το iPhone. Έτσι δεν κατάφερε να γίνει τόσο ανταγωνιστικό όσο με την τότε ναυαρχίδα της Apple, αλλά ήταν το πρώτο κινητό με οθόνη αφής και φωτογραφική μηχανή ανάλυσης 5MP.

Το 2008 ήρθε και η πρώτη φωτογραφική μηχανή των 8MP από την Samsung. Το Samsung INNOV8 έδειξε ξεκάθαρα ότι ήθελε να ανταγωνιστεί το Nokia N95 καθώς δεν έδειξε να θέλει να έρθει αντιμέτωπη με το iPhone της Apple, και η Αμερικάνικη εταιρεία εξακολουθούσε να παίζει μόνη της στην κορυφή το παιχνίδι της οθόνης αφής και των έξυπνων λειτουργιών. Έτσι το Samsung INNOV8 δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα περισσότερο από μια φωτογραφική μηχανή της τάξεως των 8MP.

Η Nokia ωστόσο απάντησε στην πρόκληση της Samsung, με το Nokia N86, το πρώτο κινητό της Nokia με 8MP φακό, οπτικά μέρη της Carl Zeiss, αυτόματη εστίαση και διπλό LED φλας, αλλά και αυτό ξέφυγε από την πρωτοπορία της Apple. Η LG έκανε το βήμα να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Αμερικάνικο κολοσσό για ακόμα μια φορά, επιμένοντας με τον συνδυασμό οθόνης αφής και υψηλών προδιαγραφών κάμερας. Η κυκλοφορία του LG Renoir έφερε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με οθόνη αφής και κάμερα των 8MP, και αυτή η συσκευή έδωσε τα φώτα σε όλους τους κατασκευαστές να αντιληφθούν την εξέλιξη.

Έτσι η μάχη των megapixel συνεχίστηκε, με την Samsung να κυκλοφορεί το 2009 τον πρώτο φακό 12MP στην ιστορία, σε συνδυασμό με μια υπέροχη AMOLED οθόνη, με το μοντέλο Samsung M8910 Pixon12.

iphone-2008

Παράλληλα εκείνη την χρονιά η Apple εξέλιξε την φωτογραφική της μηχανή με την κυκλοφορία του iPhone 3GS, το οποίο ανέβηκε στα 3.15MP και παρείχε την δυνατότητα αυτόματης εστίασης.

nokia-n8

Το 2010 τρομερή επιστροφή έκανε η Nokia, η οποία κυκλοφόρησε το Nokia N8. Το μοναδικό Smartphone που κόντραρε τότε στα ίσια το iPhone της Apple, μιας και αναφερόμαστε σε συνδυασμό 12MP φωτογραφικής μηχανής, οπτικά, φυσικά, της Carl Zeiss, Xenon φλας, αυτόματη εστίαση, αναγνώριση προσώπου, δυνατότητα εγγραφής βίντεο 720p στα 30fps, 3.5 ίντσες AMOLED οθόνη 360 Χ 640 ανάλυσης, και γρήγορο επεξεργαστή.

Την ίδια χρονιά αίσθηση έκανε η Sony Ericsson η οποία έριξε στην αγορά τον φακό 16MP, ωστόσο σε ένα κινητό τηλέφωνο με κουμπιά, και όχι οθόνη αφής.

Φιλόδοξες προσπάθειες

Τις χρονιές εκείνες, εκτός του ότι στο παιχνίδι μπήκε για τα καλά και το Android, ήταν και η περίοδος που προσπάθησαν, κυρίως οι παραγωγοί κινηματογραφικών ταινιών, να μας λανσάρουν την τρισδιάστατη απεικόνιση. Έτσι η HTC και η LG προσπάθησαν να ακολουθήσουν αυτήν την μόδα.

lg-optimus-3d

Η LG κυκλοφόρησε το 2011 πρώτη το LG Optimus 3D, το οποίο εκτός από την 3D οθόνη του, είχε την δυνατότητα στερεοσκοπικών φωτογραφιών, μιας και στην πλάτη της κουβαλούσε 2 φωτογραφικές μηχανές ανάλυσης 5MP. Είχε επίσης την δυνατότητα εγγραφής 3D βίντεο 720p στα 30fps.

Λίγο αργότερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ήρθε και η HTC με το HTC Evo 3D να μας παρουσιάσει την δική της υλοποίηση του 3D. Παρείχε πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες με το LG Optimus 3D, με την διαφορά ότι είχε έναν φακό 5MP, και οι στερεοσκοπικές της φωτογραφίες περιοριζόντουσαν στα 2MP. Η ιδέα του 3D ωστόσο δεν εξελίχθηκε ποτέ και σιγά σιγά εξανεμιζόταν, ωστόσο την επόμενη χρονιά, το 2012, η LG κυκλοφόρησε το LG Optimus 3D Max, μια μικρή αναβάθμιση του προηγούμενου της Optimus 3D. Έτσι η LG έγινε η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε σε κινητό τηλέφωνο την δυνατότητα στερεοσκοπικής φωτογραφίας και απεικόνισης.

Φτάνοντας στο σήμερα

Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν γεννήσει τεράστιες συσκευές και ιδέες για φωτογραφικές μηχανές και διάφορες λειτουργίες τους.

nokia-lumia-1020-camera

Το 2012 η Nokia κυκλοφόρησε ένα τέρας 41MP με το Nokia PureView 808, και λίγα χρόνια αργότερα το Nokia Lumia 1020 ξανά με 41MP φακό. Προς το παρόν είναι η μοναδική φωτογραφική μηχανή σε κινητό τηλέφωνο με τόση μεγάλη ανάλυση, ωστόσο δεν μιλάμε για αδιάκριτη φωτογραφική μηχανή, μιας και στις 2 συσκευές η κάμερα στο πίσω μέρος εξέχει από το συνολικό πάχος των συσκευών.

Η μοναδική εταιρεία που τόλμησε να κάνει το ίδιο ήταν η Samsung με τα μοντέλα Samsung Galaxy Camera με δυνατότητα οπτικού ζουμ 21Χ, Samsung Galaxy S4 Zoom και πρόσφατα με το Samsung Galaxy K, με την δυνατότητα αυτών των 2 οπτικό ζουμ 10Χ. Ωστόσο η ανάλυση και των τριών, σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τους γίγαντες της Nokia, καθώς οι φακοί τους ήταν 16.3MP, 16MP και 20.7ΜΡ αντίστοιχα.

Η Sony ήταν αυτή η οποία κατάφερε και δημιούργησε έναν φακό 20.7MP σε μια λεπτή συσκευή, και αναφερόμαστε φυσικά για το Sony Xperia Z1.

Η HTC από τη μεριά της δοκίμασε τη δυνατότητα UltraPixel στα μοντέλα της HTC One M7 και HTC One M8. Η δυνατότητα UltraPixel προσφέρει μικρούς σε μέγεθος ανάλυσης φακούς, της τάξεως των 4MP, ωστόσο τα pixel αυτά αποδίδονται 100%.

Η κάμερα στα κινητά τηλέφωνα σήμερα έχει εξελιχθεί σε αμφιλεγόμενο ζήτημα και συναντάμε παντού τις πιο αξιόλογες φωτογραφικές μηχανές, έχοντας πλέον σαν αυτονόητο τη μέγιστη ποιότητα. Βασικό κριτήριο των αγοραστών πλέον κρίνεται βάσει των λεπτομερειών που προσφέρει η κάθε εταιρεία και όχι των megapixels όπως γινόταν στο παρελθόν.

google-pixel-camera

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε σταθερά να κυκλοφορούν μοντέλα με 12mp (iPhone 7, Samsung Galaxy S7, Google Pixel, HTC 10 κ.α.) ακόμα και με 16mp (OnePlus 3T) χωρίς όμως να υπερβούν αυτό το όριο, διότι οι κατασκευαστές πλέον δίνουν έμφαση στην ποιότητα των megapixels και όχι στην ποσότητα.

via

Προσθέστε ένα σχόλιο