Τρόποι καταπολέμησης της υπερθέρμανσης στο laptop

laptop-overheating

Η υπερθέρμανση ενός laptop είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις φορητές μας συσκευές.

Τι προκαλεί την υπερθέρμανση;

Σε πολλές περιπτώσεις φταίμε εμείς για την υπερθέρμανση του laptop και σε κάποιες η συσκευή έχει πρόβλημα και πρέπει να απευθυνθούμε στον κατασκευαστή.

 • Η συνεχής χρήση προκαλεί υπερθέρμανση. Τα laptop δεν είναι για να μένουν ανοιχτά 24 ώρες, δεν έχουν κατασκευαστεί γι’αυτή τη δουλειά, πολύ περισσότερο τα εμπορικά μοντέλα. Καλό θα ήταν να το κλείνετε όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Βαριά προγράμματα που ζορίζουν τον επεξεργαστή είναι ικανά να ανεβάσουν τη θερμοκρασία, το ίδιο συμβαίνει και με ελαφρύτερα προγράμματα σε παλαιότερης τεχνολογίας laptop. Όσο περισσότερο ζορίζεις τον υπολογιστή, τόσο ζεσταίνεται.
 • Κράτα το laptop σε δροσερό περιβάλλον. Πάνω σε κουβέρτες, παπλώματα κι άλλα υφάσματα είναι το καλύτερο μέρος για να του βάλεις φωτιά. Υπάρχουν ειδικές βάσεις στήριξης με ανεμιστήρες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή επιφάνειες όπως το γυαλί ή το ξύλο που είναι καλύτερες από τα υφάσματα. Ειδικά το καλοκαίρι τα laptop υποφέρουν.
 • Ρίξε μια ματιά στο εξωτερικό του laptop σου για να εντοπίσεις τον εξαερισμό του. Είναι οι τρύπες όπου βγαίνει ο ζεστός αέρας. Όταν τις εντοπίσεις, πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν θα κλείσουν ποτέ κατά λάθος εμποδίζοντας τον ζεστό αέρα να βγαίνει έξω. Χρειάζεται πολύ προσοχή σε αυτό. Πολλά laptop είναι κακοσχεδιασμένα και έτσι οι έξοδοι θερμότητες πέφτουν σε λάθος σημεία.
 • Μην επιτρέπεις σε σκόνες και άλλα εμπόδια να μπαίνουν μέσα στον εξαερισμό. Καθάρισμα τακτικά τις εξόδους του ζεστού αέρα και σιγουρέψου ότι μένουν πάντα ανοιχτές όταν το laptop λειτουργεί.
 • Βγάλε τις USB συσκευές που δεν χρησιμοποιείς, να τις έχεις συνδεδεμένες μόνο όταν τις χρειάζεσαι γιατί καταναλώνουν ρεύμα και αυξάνουν την ένταση λειτουργίας του υπολογιστή.
 • Κάνε ένα format για να ελευθερώσεις τον υπολογιστή από άχρηστα προγράμματα, malware και λειτουργίες που τον βαραίνουν και να σιγουρευτείς ότι δεν φταίει το sowftware που έχεις πάνω για την υπερθέρμανση.
Πότε έχει πρόβλημα υπερθέρμανσης ένας υπολογιστής;

Λογικά θα το καταλάβεις μόλις το ακουμπήσεις, θα καίει υπερβολικά. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ενδείξεις.

 • Αν το laptop ξαφνικά κλείσει από μόνο του, τότε ενδέχεται να έχει πρόβλημα λειτουργίας λόγω υπερθέρμανσης κι έτσι κλείνει για να προστατευτεί.
 • Η μπλε οθόνη (blue screen of death) είναι ένδειξη προβλήματος υπερθέρμανσης και σημαίνει ότι ο επεξεργαστής έχει ανεβάσει θερμοκρασία.
 • Αν δεν ακούς τον ανεμιστήρα ή αν ακούς να κάνει περίεργο ασυνήθιστο θόρυβο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Εκεί πρέπει να απευθυνθείς στην υποστήριξη του υπολογιστή σου.
 • Ενδείξεις για προβλήματα στη μνήμη μπορεί να συνδέονται επίσης με την υπερθέρμανση
 • Οι αργές ταχύτητες επίσης πολλές φορές ενδέχεται να συνδέονται με την υπερθέρμανση. Καλό θα ήταν να κάνεις ένα format και να ελαφρύνεις λίγο τον υπολογιστή, θα τον βοηθήσει να διατηρήσει καλύτερες θερμοκρασίες.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε, για ότι άλλο σχετικά με την υπερθέρμανση των laptop, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω.

via

Tags:

Προσθέστε ένα σχόλιο