Κάντε το παλιό Android smartphone σας να τρέχει σαν καινούργιο

old-android-smartphone

Τα παλιά Android smartphones είναι σχεδόν παντού. Ακόμη και στις τσέπες ιδιοκτητών επιχειρήσεων που δεν έχουν αναβαθμίσει τη συσκευή τους.

Παρά το συνεχές marketing για το αντίθετο, οι smartphone συσκευές μπορούν να παραμείνουν ικανοποιητικές ως προς την απόδοση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί βέβαια, να αρχίζουν να είναι αργές. Ωστόσο μην χάνετε την ελπίδα σας.

Με ορισμένες μικρές ενέργειες, μπορείς να κάνεις το smartphone σου να αναπνεύσει ξανά και να αποτελεί τον σύντροφό σου για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κάνε εκκαθάριση του αποθηκευτικού χώρου

google-files-go

Πολλά τηλέφωνα είναι η αλήθεια έχουν περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο και η εκκαθάρισή του μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Ωστόσο θα πρέπει να βάλεις μια τάξη πρώτα.

Αρχικά, άνοιξε το Google Photos και αν το τηλέφωνό σου είναι αρκετά παλιό και δεν την διαθέτει ήδη, κατεβάστε την εφαρμογή από το Play Store. Πίεσε στο εικονίδιο του μενού στην πάνω αριστερή γωνία και επέλεξε Settings και στη συνέχεια Back up & Sync και ενεργοποίησε το toggle που εμφανίζεται.

Αν είναι ήδη ενεργοποιημένο τέλεια. Ακολούθησε τα βήματα για να ρυθμίσεις τον συγχρονισμό και έπειτα περίμενε μέχρι το Google Photos να συγχρονίσει ολόκληρη την συλλογή εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο που έχεις στο cloud.

Στη συνέχεια, κατέβασε το Files Go app και άνοιξέ το. Μόλις δώσεις τις απαραίτητες άδειες για να έχει πρόσβαση η εφαρμογή στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, θα σου εμφανίσει μια σειρά από προτάσεις για την απελευθέρωση χώρου στη συσκευή.

Ιδιαίτερα δώστε σημασία στις κάρτες που σε προτρέπουν να αφαιρέσεις junk αρχεία, dublicate αρχεία, αρχεία που έχεις κατεβάσεις και ό,τι άλλο σου προτείνει.

Δείτε επίσης: Τακτοποιήστε και ξεφορτωθείτε περιττά αρχεία από το Android smartphone σας

Απαλλάξου από εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς

Το δεύτερο βήμα στη προσπάθειά μας να αναστήσουμε ένα παλιό smartphone είναι να απαλλαχθείς από εφαρμογές που δεν χρειάζεσαι πλέον. Τέτοιες εφαρμογές καταναλώνουν τον τοπικό αποθηκευτικό χώρο και επιπλέον κάνουν το smartphone σου να καθυστερεί, καθώς τρέχουν στο παρασκήνιο και χρησιμοποιούν πόρους συστήματος.

Το Files Go app στο οποίο αναφερθήκαμε είναι μια πολύ καλή αρχή με την οποία μπορεί να διαπιστώσεις τι πρέπει να αφαιρέσεις. Στην κύρια οθόνη, θα δεις κάρτες οι οποίες ονομάζονται Unused apps και οι οποίες αναφέρονται σε κάθε πρόγραμμα που δεν έχεις ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν κάποια εφαρμογή ήρθε προεγκατεστημένη στη συσκευή και δεν μπορεί να απεγκατασταθεί, βρες το πλήκτρο για να την απενεργοποιήσεις. Φυσικά, πρόσεξε μην κάνεις κάτι τέτοιο σε εφαρμογές συστήματος που είναι απαραίτητες.

Επέλεξε light εκδόσεις των εφαρμογών

messenger-lite

Εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς συχνά, είναι μόνο μια αιτία που οδηγεί στη μείωση των επιδόσεων ενός Android smartphone. Εφαρμογές που χρησιμοποιείς συχνά μπορεί να είναι και αυτές η αιτία που καθυστερεί ένα Android smartphone.

Για παράδειγμα, το Facebook, που τελευταία το απεγκαθιστούν πολλοί. Σου προτείνουμε να πραγματοποιήσεις εναλλαγή σε Light εκδόσεις των εφαρμογών αυτών.

Επίσης, πολλές εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ρυθμιστεί εκ προεπιλογής για να διεξάγουν συχνούς ελέγχους στο background. Στις περισσότερες φορές, τέτοιου είδους δραστηριότητα απλά δεν χρειάζεται, καθώς χρειάζεσαι την πληροφορία της υπηρεσίας να ανανεωθεί, μόνο όταν κοιτάς σε αυτή.

Μην ξεχάσεις επίσης να ενημερώσεις τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς στις τελευταίες εκδόσεις τους. Και αυτό γιατί, παλαιότερες εκδόσεις εφαρμογών μπορεί να έχουν σημαντικά bugs και είναι λιγότερο optimized σε σχέση με τις νεότερες. Ρύθμισε το Play Store να προβαίνει στην αυτόματη ενημέρωσή τους.

Home Screen

Η home screen αποτελεί την καρδιά της Android smartphone εμπειρίας και σε παλιά smartphones μπορεί να την χαλά, ιδίως ως προς την ταχύτητα. Ένας launcher μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ καλύτερα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της ραγδαίας αύξησης της χρήσης τους.

Animations

android-animation-settings

Τα animations στο λογισμικό, σίγουρα είναι υπέροχα. Μπορούν να κάνουν το λειτουργικό να φαίνεται πιο ολοκληρωμένο και όμορφο. Μπορεί όμως να επηρεάσουν και τις επιδόσεις. Το Android έχει έναν κρυφό τρόπο να κάνεις τα animations λιγότερο ενοχλητικά.

Ανοίξτε τις ρυθμίσεις, πηγαίντε στο σύστημα και μετά σχετικά με το τηλέφωνο. Κάντε scroll down μέχρι να βρείτε το αριθμός έκδοσης και πιέστε επτά φορές. Στη συνέχεια, πατήστε το πίσω κουμπί και θα δείτε ένα νέο section επιλογές για προγραμματιστές. Βρείτε εκεί που λέει σχέδιο. Θα δείτε τρεις επιλογές “Κλίμακα κίνησης παραθύρου,” “Κλίμακα κίνησης μετάβασης,” και “Κλίμακα διάρκειας Animator.” Πατήστε στην κάθε μια και αλλάξτε την τιμή σε κλίμακα κινούμενων εικόνων 0.5x”

Αν όμως συνεχίζει το lag καλύτερα είναι να πάτε πάλι στο ίδιο μενού και να επιλέξετε το “Κινούμενες εικόνες απενεργοποιημένες.” Πάντως για τους περισσότερους από εσάς το “0.5x” setting φαντάζει η καλύτερη μέση επιλογή.

Και αν μετά από όλα αυτά, συνεχίζεις να νιώθεις ότι το Android smartphone σου είναι αργό, τότε δοκίμασε το factory reset.

via

Προσθέστε ένα σχόλιο