Τι συμβαίνει με τα “φθηνά” κλειδιά για Windows 10;

windows-10-online-key-purchase

Η Microsoft χρεώνει περίπου 200 δολάρια για ένα κλειδί Windows 10 Professional. Αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση online μπορείς να βρεις ιστοσελίδες που σου υπόσχονται Windows 10 Pro κλειδιά για μόλις 12 δολάρια ή και φθηνότερα.

Φυσικά, πρόκειται για σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά μην πέφτετε στην παγίδα.

Γιατί είναι τόσο φθηνά;

Οι ιστοσελίδες που πουλάνε φθηνά Windows 10 και Windows 7 Keys δεν τα αποκτούν με νόμιμους τρόπους και απευθείας από την Microsoft. Ορισμένα από αυτά τα κλειδιά προέρχονται από χώρες όπου τα Windows licences είναι φθηνότερα. Και συχνά αναφέρονται ως gray market keys.

Μπορεί να είναι έγκυρα αλλά πωλούνται φθηνότερα σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα τα κλειδιά των Windows ήταν κάποτε πολύ πιο φθηνά στη Κίνα.

Άλλα κλειδιά μπορεί να έχουν αγοραστεί με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες. Ένας διαδικτυακός εγκληματίας που έχει αποσπάσει αριθμούς πιστωτικών καρτών, αγοράζει πλήθος Windows Keys και τα πουλά σε τρίτα sites σε πολύ μειωμένη τιμή. Όταν οι πιστωτικές κάρτες αναφερθούν ως κλεμμένες και γίνεται η αμφισβήτηση της συναλλαγής, η Microsoft τα απενεργοποιεί και όσες εγκαταστάσεις των Windows έχουν γίνει με αυτά, παύουν να είναι έγκυρες. Αλλά ο εγκληματίας φεύγει με τα χρήματα που έχει πάρει από τους χρήστες που πλήρωσαν για αυτά.

windows-10

Ορισμένα κλειδιά πάλι, μπορεί να αποτελούν education keys που απευθύνονται σε σχολικά ιδρύματα και μαθητές και έχουν αγοραστεί με απάτη. Άλλα, εμπίπτουν στην κατηγορία volume license keys, που υποτίθεται ότι δεν θα πρέπει να μεταπωλούνται. Σε ιστοσελίδες απάτες, μπορεί να αγοράσετε ένα εντελώς fake κλειδί ή ένα ήδη γνωστό που έχει χρησιμοποιηθεί για την πειρατεία των Windows σε πολλά συστήματα και έχει μπλοκαριστεί από την Microsoft.

Μια ιστοσελίδα ακόμη μπορεί να κλέψει τον αριθμό των πιστωτικών καρτών που θα χρησιμοποίησες για να πάρεις το κλειδί.

Λειτουργούν όμως;

Ναι, συχνά λειτουργούν, αλλά για λίγο. Το howtogeek αναφέρει ότι αγόρασε ένα κλειδί για Windows 7 έναντι 15 δολαρίων, το εγκατέστησε σε virtual machine και λειτούργησε για ένα χρόνο. Στη συνέχεια όμως, τα Windows άρχισαν να προβάλλουν διαφημίσεις, ότι ίσως έχετε πέσει θύμα πειρατικού λογισμικού. Τι συνέβη; Προφανώς το κλειδί είχε αγοραστεί με κλεμμένη πιστωτική κάρτα και έγινε blacklisted στους servers της Microsoft.

Άλλα κλειδιά, μπορεί να μην λειτουργήσουν καθόλου, ή να λειτουργήσουν για ένα μήνα, ή και να μην γίνουν ποτέ blacklisted. Θα πρέπει να γνωρίζεις πως αυτά αποκτήθηκαν, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν είσαι σε θέση να ξέρεις.

Τα κλειδιά αυτά δεν είναι νόμιμα και με την αγορά τους υποστηρίζετε τους διαδικτυακούς εγκληματίες να συνεχίσουν την παράνομη δράση τους. Ή επιβραβεύετε ανθρώπους να παραβιάζουν προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, ενθαρρύνοντας τη διακοπή τέτοιων προγραμμάτων. Όλοι το γνωρίζουμε αν και δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε. Δεν μπορεί ένα κλειδί να στοιχίζει μόνο 12 δολάρια. Δεν είναι δυνατόν.

Πάντα να είστε υποψιασμένοι όταν βλέπετε κλειδιά τόσο φθηνά. Το άρθρο αναφέρεται σε ιστοσελίδες όπως G2A (G2deal), Kinguin, Amazon.com, eBay. Μπορεί βέβαια, το Amazon για παράδειγμα να σου επιστρέψει τα χρήματα, δεν θα είναι τόσο πρόθυμο όμως αν λειτουργήσει για ένα χρόνο και μετά σταματήσει.

Και αν δεν έχω χρήματα για ακριβά κλειδιά;

windows-10-product-key-screen

Ωραία, ας πούμε ότι χρειάζεστε μια άδεια των Windows 10 και τα φθηνά κλειδιά είναι τα μόνα που μπορείτε να αγοράσετε. Να τι προτείνει το how to geek. Απλά μην αγοράσεις τα Windows 10. Μπορείς να εγκαταστήσεις το λογισμικό και να μην βάλεις κάποιο κλειδί. Θα δείχνει βέβαια ένα watermark και θα σας ενοχλεί λίγο, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς να δώσετε ένα κλειδί.

via

Προσθέστε ένα σχόλιο