Καλύτερη η ποιότητα των ενσύρματων ακουστικών στα smartphones σε σχέση με τα Bluetooth

smartphone-audio

Ναι εντάξει, τα Bluetooth ακουστικά είναι βολικά, όπως τα AirPods της Apple. Ωστόσο όμως, ο ήχος που προσφέρουν είναι απογοητευτικός, αν και πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται.

Σε δοκιμές που διεξήγαγε το sister site του androidauthority.com SoundGuys, κατέληξαν σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία συνοψίζονται στις παρακάτω γραμμές:

  • Κάθε Bluetooth codec έχει προβλήματα ποιότητας, αν και όχι τόσο σημαντικά πάντα.
  • Κανένας codec ή κανένα set Bluetooth headphones δεν μπορεί να αγγίξει την ποιότητα της ενσύρματης λύσης.

Κανένας codec ή κανένα set Bluetooth headphones δεν μπορεί να αγγίξει την ποιότητα της ενσύρματης λύσης.

Η αλήθεια είναι ότι ο ήχος μέσω Bluetooth έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τις απαρχές του, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμος να αντικαταστήσει το headphone jack. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν μπορούν να ακούσουν την διαφορά, ιδίως σε περιπτώσεις που βρίσκονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Με τη χρήση ενός μοντέλου συμπίεσης, όπως το MP3 compression, το AAC κόβει δεδομένα εκεί που δεν θα ακούγατε έτσι και αλλιώς, αλλά κάποιες φορές γίνεται πιο “επιθετικό”. Το AAC (Advanced Audio Coding) έχει κάποια πλεονεκτήματα στο latency, αλλά όπως σημειώνει το Androidauthority θα πρέπει να αποφεύγεται στα Android smartphones, αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα του ήχου.

Η ιστοσελίδα SoundGuys βρήκε υψηλά επίπεδα θορύβου, κάτι ανεπίτρεπτο για τους λάτρεις του ποιοτικού ήχου. Αν και ο ήχος δεν είναι τόσο κακός όσοι κάποιοι θα έλεγαν, ωστόσο η διαφορά γίνεται αντιληπτή από το αυτί σε κανονικά επίπεδα έντασης. Ως εκ τούτου, τα ασύρματα ακουστικά που χρησιμοποιούν AAC όπως τα Apple AirPods δεν είναι ιδανικά για χρήση στο Android. Προσέξτε τι codec χρησιμοποιούν τα ασύρματα ακουστικά σας.

smartphone-audio-aac-noise
Ο θόρυβος για τις Android συσκευές κοντά στα 100Hz θα επηρεάσει τη μουσική

Σε αντίθεση με άλλους codecs, οι δοκιμές με τον AAC σε Android smartphones, όπως τα Huawei P20 Pro, LG V30 και Samsung Galaxy Note 8 διαφέρουν σημαντικά. Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί κάθε Android συσκευή φαίνεται να χειρίζεται το AAC encoding διαφορετικά, υποψιαζόμαστε ότι αυτό συμβαίνει λόγω ορισμένων power saving features στο οικοσύστημα του Android.

Ο LDAC είναι ο μόνος codec ο οποίος αγγίζει τον ήχο hi-res, αν και ο ίδιος έχει τα δικά του προβλήματα. Τα bitrate defaults διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο. Για παράδειγμα τα Samsung Galaxy Note 8 και LG V30 έχουν default bitrate στα 660kbps ενώ το Google Pixel 3 στα 330kbps, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει στα developer settings.

Sony-WH-1000XM3
Τα Sony WH-1000XM3 χρησιμοποιούν τον LDAC σαν τον κύριο Bluetooth codec, αλλά και πάλι δεν θα λάβετε τον καλύτερο ήχο.

Τα 660kbps και 990kbps connections προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα σε σχέση με τα 330Kbps τα οποία έχουν θόρυβο και συγκριτικά φτωχό frequency response σε σχέση με το high-def περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση τα 660kbps φαίνεται να αποτελούν την ιδανικότερη λύση μεταξύ της ποιότητας ήχου και της ποιότητας σύνδεσης.

smartphone-audio-Codec-Connection-Quality
Ισχύς σήματος στη περιοχή τσέπης-αυτιού κυμαίνεται στα -45dB, αλλά διαφοροποιείται όταν το χέρι ή άλλα αντικείμενα παρεμβάλλονται

Ο κάθε Bluetooth codec προσφέρει ένα υψηλότερο επίπεδο θορύβου σε σχέση με τον ενσύρματο ήχο, αν και μόνο τα AAC, SBC και LDAC 330kbps παρουσιάζουν αντιληπτά επίπεδα θορύβου.

Και ενώ ο ενσύρματος ήχος μπορεί να προσφέρει ποιότητα τύπου CD και μουσική 24bit, τα Bluetooth ακουστικά απλά δεν μπορούν. Αν σας αρέσει η δυνατή μουσική, το Bluetooth θα είναι πιο θορυβώδες από τον ενσύρματο ήχο.

via

Προσθέστε ένα σχόλιο