Τι θα συμβεί στα Ηuawei smartphones από εδώ και πέρα;

huawei-google-ban

Από προχθές αργά το βράδυ μαθαίνουμε πως η ΗΠΑ εφαρμόζουν ban στην Huawei, κλιμακώνοντας την κόντρα του Trump με την Κίνα.

Τα πράγματα δεν είναι όμως τόσο απλά, καθώς με αυτή την κίνηση, η Αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύει στις αμερικάνικες εταιρίες την συνεργασία με την Huawei. Αυτό σημαίνει πως και η Google δεν θα μπορεί να δίνει άδειες στην Huawei για την χρήση του Android. Το Android μπορεί να είναι Open Source και να μην υπάρχει πρόβλημα με το λειτουργικό, όμως μαζί με το Android έρχονται και υπηρεσίες, όπως το Google Play, που δεν είναι Open Source και η χρήση τους προϋποθέτει άδεια από την Google. Προχθές το βράδυ λοιπόν μάθαμε από το Reuters, πως ο Trump απαίτησε από την Google να διακόψει την συνεργασία με την Huawei.

Σήμερα σε δημοσίευμα του Bloomberg μαθαίνουμε πως ο Trump είχε τις ίδιες απαιτήσεις και από άλλους κατασκευαστές chip, όπως η Intel, Qualcomm και Broadcom.

Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα;

H Huawei είναι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Trump από το 2018, καθώς η δεύτερη ισχυρίζεται πως ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός της πρώτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπία, μέσω trojan horse. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον εξοπλισμό και τις συσκευές της. Ο Trump όμως έχει ξεκινήσει αυτή την μάχη, που κατά μεγάλο μέρος του κοινού, θεωρεί πως είναι για να στηρίξει την Apple, που εδώ και καιρό βρίσκεται σε πτωτική τάση.

Έτσι το Τμήμα Εμπορείου των ΗΠΑ, έβαλε την Huawei και τις 68 θυγατρικές της στην λεγόμενη Entity List, που είναι μια μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών, μετά από εντολή Trump.

Το ίδιο είχε συμβεί και στην ZTE, που βγήκε από αυτή την λίστα μέσα στο 2018.

Τι λέει η Google για αυτό;

Φυσικά το κομμάτι Android είναι πολύ μεγάλο για την Huawei και η Google μας ανακοίνωσε πως οι χρήστες Huawei θα συνεχίσουν να έχουν το Google Play και Google Play Protect στις συσκευές τους. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τις αναβαθμίσεις σε εκδόσεις του Android ή αν η Huawei έχει ήδη κάτι άλλο έτοιμο.

Και τώρα τι γίνεται;

Το σίγουρο είναι πως η Huawei δεν θα μείνει άπραγη και πιθανότατα θα κυνηγήσει δικαστικά το θέμα. Άλλωστε όπως έχει δηλώσει η ίδια η εταιρία μέσω της θυγατρικής της HiSilicon, ετοιμάζεται για τέτοια περιστατικά εδώ και 6 χρόνια! Οι επόμενες μέρες και ώρες θα έχουν πολλές εξελίξεις, οπότε μείνετε συντονισμένοι.

via