FaceApp: Τι γίνεται με τις φωτογραφίες μας μετά;

faceapp

Αν χρησιμοποιήσατε τα Facebook ή Instagram τελευταία θα διαπιστώσατε ότι πολλοί χρήστες αναρτούν φωτογραφίες από την δημοφιλή εφαρμογή FaceApp, με την βοήθεια της οποίας επιτυγχάνεται ένα αρκετά ρεαλιστικό εφέ γήρανσης ενώ οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν από τις selfies τους μαλλιά, γυαλιά κ.α. Όμως η εφαρμογή έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα.

Ένας developer με το όνομα Joshua Nozzi, δήλωσε μέσω του Twitter, ότι παρατήρησε κατά την χρήση της εφαρμογής την πρώτη φορά, και αφού έδωσε έγκριση στην εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση στις φωτογραφίες του, ότι ξεκίνησε να προβάλει τις φωτογραφίες αργά, μία γραμμή τη φορά, όπως συμβαίνει με κάποια δικτυακή καθυστέρηση. Στη συνέχεια, και αφού ενεργοποίησε το Airplane Mode, όλες μαζί οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν άμεσα. Παρόλα αυτά, το FaceApp δεν του επέτρεπε να επιλέξει κάποια από αυτές επειδή η συσκευή του βρισκόταν εκτός σύνδεσης. Αυτή η συμπεριφορά, τον οδήγησε στην υπόθεση ότι το FaceApp «ανεβάζει» κάπου τις φωτογραφίες.

Η πολιτική απορρήτου του app είναι μάλλον αόριστη, ωστόσο κάποιος μπορεί να διαβάσει ότι λέει πως συλλέγει περιεχόμενο χρήστη όπως φωτογραφίες και άλλο περιεχόμενο που δημοσιεύει μέσω του FaceApp. Μία πιθανότητα είναι ότι το FaceApp δεν μεταφορτώνει απαραίτητα όλες τις φωτογραφίες των χρηστών, αλλά μόνο εκείνες στις οποίες ο χρήστης επιθυμεί να εφαρμόσει το εφέ γήρανσης ή άλλα παρόμοια εφέ. Το FaceApp που έχει Ρωσική προέλευση, μπορεί να «κατέβει» δωρεάν από το App Store, αλλά προτείνει και διάφορες αγορές εντός της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης και μίας συνδρομής για την έκδοση «Pro».

H εταιρεία ανάπτυξης του FaceApp απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε γνωστό ότι πραγματοποιεί την επεξεργασία των φωτογραφιών στο cloud και όχι σε τοπικό επίπεδο. Επίσης έκανε γνωστό ότι ανεβαίνει στο σύννεφο μόνο η φωτογραφία που έχει επιλέξει για επεξεργασία ο χρήστης και όχι όλες όσες υπάρχουν στην συλλογή του. Μεταξύ άλλων έκανε γνωστό ότι δεν πουλάει ή διαμοιράζεται δεδομένα χρηστών με τρίτους και πως παρόλο που η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της έχει έδρα στη Ρωσία, τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία.

Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν, και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της εταιρείας, ότι μπορεί να μην αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικότητας, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε εφαρμογή του είδους, υπάρχουν συμβιβασμοί. Έτσι, η φωτογραφία που επιλέξατε να «παραδώσετε» βρίσκεται στους διακομιστές μίας εταιρείας, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, για την εκπαίδευση νευρωνικών δικτύων, για εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου από υπηρεσίας ασφαλείας (π.χ στην Ρωσία) κ.α. Γενικότερα, καλό θα ήταν πριν χρησιμοποιήσετε τέτοια apps να σκεφτείτε πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σας δεδομένα από τρίτους.

Η ανακοίνωση του developer του FaceApp:

We are receiving a lot of inquiries regarding our privacy policy and therefore, would like to provide a few points that explain the basics:

  1. FaceApp performs most of the photo processing in the cloud. We only upload a photo selected by a user for editing. We never transfer any other images from the phone to the cloud.
  2. We might store an uploaded photo in the cloud. The main reason for that is performance and traffic: we want to make sure that the user doesn’t upload the photo repeatedly for every edit operation. Most images are deleted from our servers within 48 hours from the upload date.
  3. We accept requests from users for removing all their data from our servers. Our support team is currently overloaded, but these requests have our priority. For the fastest processing, we recommend sending the requests from the FaceApp mobile app using “Settings->Support->Report a bug” with the word “privacy” in the subject line. We are working on the better UI for that.
  4. All FaceApp features are available without logging in, and you can log in only from the settings screen. As a result, 99% of users don’t log in; therefore, we don’t have access to any data that could identify a person.
  5. We don’t sell or share any user data with any third parties.
  6. Even though the core R&D team is located in Russia, the user data is not transferred to Russia.

Additionally, we’d like to comment on one of the most common concerns: all pictures from the gallery are uploaded to our servers after a user grants access to the photos (for example, https://twitter.com/joshuanozzi/status/1150961777548701696). We don’t do that. We upload only a photo selected for editing. You can quickly check this with any of network sniffing tools available on the internet.

via