ΕΥΠ και αστυνομία θα μπορούν να παρακολουθούν συνομιλίες μέσω Viber και WhatsΑpp

Viber-Whatsapp-spy

Με την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού από την Μ. Βρετανία και το Ισραήλ, η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα είναι σε θέση να παρακολουθούν συνομιλίες διάφορων στόχων τους σε υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως τα Viber και WhatsApp αλλά και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και Internet.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Βήμα, στα τέλη Οκτωβρίου, ένα κλιμάκιο της ΕΥΠ μετέβη στην Μ. Βρετανία για να παρακολουθήσει μία επίδειξη του συστήματος, για το οποίο ενδιαφέρονται επίσης και υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ όπως είναι η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κ.ά. Παρόμοια συστήματα διαθέτουν η ΗΠΑ, Γαλλία αλλά και άλλες χώρες.

Η προμήθεια τέτοιων συστημάτων «αποκρυπτογράφησης/ παρακολούθησης» έχει επισημανθεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας και υψηλής προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν (κατά 70-80%) τέτοιες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για τις επικοινωνίες τους.

Από ότι φαίνεται ωστόσο, η προμήθεια των παραπάνω συστημάτων θα αλλάξει και τον τρόπο επικοινωνιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.

via